Ziekte van Lyme
NHG-PatiŽntenbrief, versiedatum: februari 2000Deze patiŽntenbrief is oorspronkelijk bedoeld als ondersteuning van het consult door de huisarts. De huisarts geeft de brief mee aan patiŽnten met de betreffende ziekte of aandoening. De tekst gaat ervan uit dat de patiŽnt al door de huisarts is gezien en dat de informatie uit de brief is besproken.
De adviezen in de brief gelden alleen voor mensen bij wie de diagnose is gesteld. De informatie dient niet als vervanging van een consult door de huisarts. Bedenk bij het lezen dat uw gezondheidssituatie anders kan zijn als in de teksten wordt beschreven.

Wat veroorzaakt de ziekte van Lyme?
De ziekte van Lyme is een ziekte veroorzaakt door de bacterie Borrelia. De ziekte van Lyme wordt daarom ook wel borreliose genoemd.

Hoe ontstaat het?
De bacterie Borrelia wordt door teken overgedragen. Teken zijn kleine, spinachtige insecten die in struiken en hoog gras leven. De teek bijt zich vast in de huid van passerende mensen of dieren en voedt zich met bloed. Daarbij kan de teek de ziekmakende bacterie overdragen. Lang niet alle teken zijn met deze bacterie besmet. De kans is klein dat iemand na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt. Omdat tekenbeten vaak pijnloos zijn, kan iemand de ziekte van Lyme krijgen zonder ooit een tekenbeet te hebben opgemerkt. Na besmetting met de ziekte van Lyme bent u niet immuun. Elke nieuwe tekenbeet kan u opnieuw besmetten. De ziekte kan niet door andere dieren of mensen worden overgedragen.

Wat zijn de verschijnselen van de ziekte van Lyme?
Verschijnselen van de ziekte van Lyme ontwikkelen zich langzaam en niet bij iedereen op dezelfde manier:
Binnen dagen tot maanden (meestal binnen drie weken) kan rond de plaats van de tekenbeet een rode vlek ontstaan die langzaam groter wordt. De rode vlek verdwijnt vanzelf. Het kan ook zijn dat u zich na een aantal weken grieperig gaat voelen, met koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. De grieperigheid en de rode vlek kunnen onafhankelijk van elkaar optreden.
Weken tot maanden na de tekenbeet kunnen de volgende klachten optreden: pijn, krachtverlies of een doof en tintelend gevoel in arm, been of romp. Verder kan er pijn in uw gezicht optreden. Het kan zijn dat u opeens dubbel ziet of ťťn oog niet goed kunt sluiten. Er kan een oogontsteking ontstaan en u kunt hartkloppingen krijgen.
Maanden tot jaren na een tekenbeet kan zwelling en pijn aan een of meerdere gewrichten ontstaan, vooral in de armen en benen. Ook kunnen huidaandoeningen optreden.

Bloedonderzoek
Bloedonderzoek is meestal niet zinvol, omdat daarmee geen sluitend bewijs geleverd kan worden voor de ziekte van Lyme.

Adviezen
Blijf na een tekenbeet alert op mogelijke verschijnselen van de ziekte van Lyme. De ziekte kan na verloop van tijd de genoemde klachten geven, maar deze treden niet bij iedereen op. Bovendien kunnen dezelfde verschijnselen ook door veel andere ziekten worden veroorzaakt. Herkenning van de ziekte van Lyme is dus lastig.

Medicijnen
De ziekte van Lyme wordt met antibiotica behandeld. In het beginstadium (rode vlek) is een kuur met tabletten voldoende. In een later stadium van de ziekte worden de antibiotica vaak via een infuus toegediend.

Wanneer contact opnemen?
Het is belangrijk dat u contact opneemt als binnen weken tot maanden na een tekenbeet de beschreven verschijnselen of klachten optreden.

Heeft u nog vragen?
Aan deze website is geen huisarts verbonden om persoonlijke vragen te beantwoorden. We raden u aan om vragen over uw eigen situatie met de huisarts te bespreken.
Ziekte van Lyme
Nieuwe cursus Herhalingen

© 2013 Algemene EHBO vereniging 's-Hertogenbosch
Beginpagina Lidmaatschap Fotoalbum Bestuur Nieuws Hulpverlening Bibliotheek Links Cursussen